Vad sjutton är "bento"?

Enkelt förklarat är bento en lunchlåda, punkt slut.

Men så enkelt är det så klart inte... Det finns många regler och riktlinjer när det gäller bento men det som är viktigast är att lägga ner lite tid på sin låda och göra den apptitlig både för öga och gom.

Thursday, January 31, 2008

Grönt är skönt

I dag ska jag vara hemma hela dagen men trots det har jag gjort mig en bento till lunch. Maken jobbar nämligen och behövde en låda och då passade jag på att göra en till mig själv också. Skönt att slippa tänka på att laga lunch utan bara behöva äta.


Min låda innehåller två små onigiri på ris blandat med hackad spenat. Skakåbak kyckling (recept från bentoyum, något modifierat), lite mer spenatris och lite broccoli och sugar snaps. Har inte smakat den än så jag vet inte hur riset blev men jag tror på gott. Kycklingen är underbart god och saftig det vet jag redan eftersom jag provsmakade ändarna när jag packade lådan :)

Skakåbak kyckling 2 port
2 kycklingfileér á ca 100g
125 gram ströbröd
1 msk olja
kryddor, t ex paprikapulver, chili, örtkryddor eller liknande
salt och peppar

Blanda olja, ströbröd och kryddor väl i en plastpåse. Lägg i kycklingfileérna en i taget och skaka väl. Stek fileérna i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.

Här är 'dreas version av lådan. Han fick ris blandat med vegetarisk furikake istället för spenat och lite paprika för den röda färgen.

Slutligen tänkte jag att jag skulle visa hur väldigt enkel mat blir så mycket trevligare om man packar den i en bento. Det här var en snabb lunch jag gjorde för att äta efter att jag varit och simmat och skulle gå direkt till jobbet. Ris med furikake, ett kokt ägg, lite tomat och gurka. Väldigt gott och precis rätt mängd för att fylla på energin.

6 comments:

Agathe said...

I don't understand a word except bento, but it's so funny to see how bento are gonna conqueer the world!

Susanne said...

hihi, that is very true. Thanks for taking alook anyway :)

TrekkieGrrrl said...

Oh hvilken fin blog! (jeg satser og håber du kan læse dansk...)
Jeg startede en dansk bento blog, men fik kun ET svar. Og så gled det lidt væk, det føltes dumt at skrive uden at føle nogen læste det.
Min danske bento blog er her, om du vil se den: http://www.stiftenblog.dk/bento/

mook said...

let's see... I'm not sure... I took like a month and half / 2 months of swedish and I worked for a French-speaking danish for 3 years. Still I'm not sure which one your are.. I have to google translate your blog cause... great tonkatsu!

Susanne said...

@trekkiegrrl: Jo, jag förstår danska när jag läser det. Det är det talade som ger mig problem :) Jag ska titta på din blogg, har öppnat sidan och den ser väldigt stilig ut!

@mook: This blog is written in swedish so you might be able to use it to practice your swedishskills. Thankds for stopping by!

Susanne said...

@trekkiegrrl Jag verkar inte kunna kommentera på sidan. Jag får ett felmeddelande när jag försöker...