Vad sjutton är "bento"?

Enkelt förklarat är bento en lunchlåda, punkt slut.

Men så enkelt är det så klart inte... Det finns många regler och riktlinjer när det gäller bento men det som är viktigast är att lägga ner lite tid på sin låda och göra den apptitlig både för öga och gom.

Thursday, December 27, 2007

Decemberlådor

Min dator är bortrest så jag har samlat på mig några lådor innan jag postade den här gången. Så lång post...

27 november


Lådan som den här måltiden är packad i köpte jag på Sun Ai på Tengnérgatan i Stockholm. Den är rätt liten med just den här måltiden insåg jag att med tillräckligt med ris så blir jag faktiskt mätt på den. Lådan sitter inte ihop så bra av sig själv så den behöver knytas in i en tygbit för att inte falla isär under transport. Det gör inte mig något för då får jag dessutom en duk att äta på. :)

Innehåll: Bottenlådan har en skalad mandarin och bitar av en mystisk citrusfrikt som jag köpte en skiva av, smakade ungefär som söt grapefrukt. I den övre lådan finns det stekt ris med köttfärs och salladslök, dekorerat med skivor av spetspaprika som ser ut som söta blommor. I locket finns det chokladpocky också den inköpt på Sun Ai.

29 november

Låda: Billig kvadratisk låda inköpt på Barnens Hus, rymmer 1,1 liter men är inte packad full.

Innehåll: Vitt ris med grönsaksfurikake och två paprikablommor. Sparris stekt med olivolja och flingsalt. Kycklingkebab - köpt frysta i påse, kycklingfärs formade till nuggetsliknande bitar kryddade med någon kebabkrydda. Rätt ok men jag (och 'dreas) tycker nog att vanliga panerade nuggets är bättre. Sen är det lite hackade paprika bitar i botten för färg och vitaminer. I muffinsformen finns det sötsursås till kycklingen.

Kommentarer: Det här var något av en dramabento eftersom 'dreas lyckades ta fel och plockade med sig lådan med rester av ris och kyckling istället för min fina kompinerade låda och inte såg någon skillnad. Det löste sig till slut och han åt den här dagen efter.

3 december

Låda: Lilla gula igen. Den rymmer förvånandsvärt mycket.

Innehåll: Det är faktiskt 'dreas som gjort det mesta i den här lådan. Ris med furikake i bottenlådan, lax med vitlök från vår underbara kinesiska kokbok i övre tillsammans med gurkstavar och nötmix i silikonmuffinsformen.

Kommentarer: Det var första gången vi gjorde den här rätten och nästa gång blev den annorlunda. En mättande låda som jag inte ens behövde värma eftersom jag åt den direkt när jag kom till jobbet. Det blir lätt så när man börjar klockan 17.

4 december

Låda: Lilla gula igen. Jag gillar speciallt att man kan ha saker i locket också.

Innehåll: Jag hade hunnit äta på eftermiddagen den här dan så det blev en snackbox att ta med sig. Bottenlådan innehåller mandarin, Lottegodisar (japanska) och japanskt äpple. Överdelen har Icas höstmix och lite Goldfish i muffinsformen. I locket fyra snigglets och två pocky.

Kommentar: Perfekt att äta på under kvällen och inte allt för onyttigt heller.

6 december

Låda: Ah! Omväxling.. det här är den andra lådan jag köpte på Sun Ai. Jag tror att den här rymmer lite mer än den staplingsbara lådan, men inte mycket mer.

Innehåll: Hello Freezerstash! (Det låter nästan som ett bandnamn) Frysta kycklingnnuggets stekta i rejält med olja för att ge en friterad känsla. Toretellini som jag fryst nykokta och blandade med pesto. Våffelhjärtan också från frysen med lite socker i den lilla burken.

Kommentarer: Panikpackning, slarvigt och inte särskilt aptitligt arrangerat. Sakerna passar inte så bra ihop heller. Men det mättade och det var det viktigaste.

8 december


Låda: Den här brukar jag använda till 'dreas ganska ofta, den rymmer tillräckligt för att han ska bli mätt och den vita skålen går att ta ut för så att resten kan värmas i micron. Han gillar inte rumsvarm mat lika bra som jag. Lådan är köpt på Ikea för rätt många år sedan och enda nackdelen är att det egenligen är ett lock till den vita skålen med det sitter så hårt att det inte är värt att sätta dit det.
Innehåll: Biff med chili och lök, nudlar. Sockerärter och höstblandning i sidoskålen.
Kommentarer: 'dreas fick frågan var han köpt sin mat så jag tar det som ett gott betyg.

27 december
Låda: Den lilla gula.
Innehåll: Ris med äggfurikake i bottenlagret. Biff med chili. Babybel och skrattande kon-ostar. Ångad broccoli och blomkål med flingsalt i muffinformen. Goldfish under locket.
Kommentar: Tasty! Tredje eller fjärde gången jag har gjort biffen och den här gången var nog bäst. En extra splash soya och stimmlad lövbiff. Mycket gott.


Pweh! Det var en lång radda. Jag tror att jag har fler bilder liggandes på min hårddisk men eftersom den är i Linköping på Spa så kommer jag inte åt dom. Undrar ni över något så fråga på :)

1 comment:

Minellie said...

Oj, oj nu får jag ju nästan prestationsångest!!
Det kommer ett liknande inlägg från mig snart, har varit ruskigt dålig på att lägga upp bilder påmina små lådor... Men det ska det bli ändring på efter nyår, det är mitt nyårslöfte!!