Vad sjutton är "bento"?

Enkelt förklarat är bento en lunchlåda, punkt slut.

Men så enkelt är det så klart inte... Det finns många regler och riktlinjer när det gäller bento men det som är viktigast är att lägga ner lite tid på sin låda och göra den apptitlig både för öga och gom.

Thursday, January 31, 2008

Grönt är skönt

I dag ska jag vara hemma hela dagen men trots det har jag gjort mig en bento till lunch. Maken jobbar nämligen och behövde en låda och då passade jag på att göra en till mig själv också. Skönt att slippa tänka på att laga lunch utan bara behöva äta.


Min låda innehåller två små onigiri på ris blandat med hackad spenat. Skakåbak kyckling (recept från bentoyum, något modifierat), lite mer spenatris och lite broccoli och sugar snaps. Har inte smakat den än så jag vet inte hur riset blev men jag tror på gott. Kycklingen är underbart god och saftig det vet jag redan eftersom jag provsmakade ändarna när jag packade lådan :)

Skakåbak kyckling 2 port
2 kycklingfileér á ca 100g
125 gram ströbröd
1 msk olja
kryddor, t ex paprikapulver, chili, örtkryddor eller liknande
salt och peppar

Blanda olja, ströbröd och kryddor väl i en plastpåse. Lägg i kycklingfileérna en i taget och skaka väl. Stek fileérna i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.

Här är 'dreas version av lådan. Han fick ris blandat med vegetarisk furikake istället för spenat och lite paprika för den röda färgen.

Slutligen tänkte jag att jag skulle visa hur väldigt enkel mat blir så mycket trevligare om man packar den i en bento. Det här var en snabb lunch jag gjorde för att äta efter att jag varit och simmat och skulle gå direkt till jobbet. Ris med furikake, ett kokt ägg, lite tomat och gurka. Väldigt gott och precis rätt mängd för att fylla på energin.

Påläggslådan

Här följer en redovisning av det bästa, godaste, roligaste eller bara enklaste som hamnat i min extremt billiga påläggslåda under hösten.
En ganska tråkig mellanmålsdel av lådan blev lite roligare med halloweengubbar i orange paprika som dekoration. Gubbarna är dessutom en "återvinnig" från salladen kvällen innan. Då hade vi lite middagsbjudning och jag hade gjort pumpagubbar, fast av paprikor. Ingen vågade förstörat dekorationen så den blev kvar. Hela paprikorna fick inte plats i lådan, så bara själva ansiktet fick följa med. I övrigt innehåller den översta lådan banan och klyftor av japanska päron.

Sushi blev det till lunch denna dag. några få nigiri med avokado och en med lax, samt en rulle maki fylld med lax, avocado och morot. Laxen är tillagad så risken för matförgiftning är minimerad trots att lådan inte med säkerhet får stå i kylen hela förmiddagen. Det nedersta lagret i lådan fylldes med frusna hallon (för kyleffektens skull såväl som smaken) och japanska päronskivor. En riktigt lyckad kombo måste jag säga =)
Såhär ser lådan ut när den är ihoppackad och redo för avfärd:
Det kommer snart en ny post med andra alternativ på maträtter och snacks som hamnat i denna låda!

Tuesday, January 29, 2008

Lacklåda

Jag har varit riktigt dålig på att uppdatera här, men tanken är att det nu ska bli en ändring på det. Den närmaste veckan kommer jag att dela med mig av en del bentos jag gjort och ätit under hösten, därefter kommer nya härliga bentos i takt med att jag jag gör dem.
Föst ut från hösten är min vackra lacklåda, inhandlad i Stockholm på JFK och blev min första riktiga bentolåda
Sidenbandet är plockat från min sylåda och pinnarna är helt vanliga träpinnar. Det är härligt att ta med sig maten inslagen som ett paket, mången nyfiken kollega har frågat vem som ska få paketet i kylen ;). Enda nackdelen med denna låda är att den är ganska platskrävande och lackytan blir snabbt "smutsig" av fingeravtryck.

I höstas skulle jag åka tåg ner till Stockholm. Jag åkte visserligen med nattåget men det är fortfarande en lååång resa och restaurangvagnen har inte alltid den goaste, eller billigaste maten. Perfekt tillfälle för bento!!

Längst upp till vänster har jag clementinklyftor och ovanpå det risdumplings med röd bönröra, inlindade i bananblad. -Yummie!! (köpta på Chinatown i Luleå) Överst till höger små onigiri fyllda med ädelost.
Nere till vänster ballerinakex och till höger vegetariska dumplings med tomater och wakame. I den lilla vita flaskan finns soya och det finns även ett par ingefärsgodisar gömda lite här och var.

Nästa gång jag använde lacklådan skulle jag inte ut och resa, men däremot jobba natt på ett stressigt jobb. Då krävs en låda som erbjuder flera små måltider eller snacks som går att äta när tid finns och ställas åt sidan däremellan:

Överst: frusna hallin, skivad banan och en clementin.

Nederst till vänster; vegetarska dumplings och körsbärstomater på spett.

Nederst till höger; Dadlar fyllda med ädelost och walnötter, en lyckokaka i guldfolie och en bananbladsdumpling.

Vid sidan; Liten låda med frusna hallon och yoghurt samt 3 st "jelloshots". De sistnämda är frysta och fungerar som kylklampar i matlådan samt en ganska smaskig efterrätt sen när de tinat =)